hayakawa kowalczyk

House in the Woods

  • Jozefow n. Warsaw, Poland
  • Date: 2009 – 2014
  • Client: Private
  • Status: Built
  • Photography: Marcin Czechowicz, Juliusz Sokolowski

    Winner of the Brick Award 2015 (Polish Edition)
    Finalist of the Life in Architecture Award

This family house stands amongst dense pine trees on the outskirts of Warsaw. Open ground floor plan with a living room, dining, kitchen area and separated level with bedrooms for four members of the family were required by the client in the initial brief.

Located in the middle of the woods, prior to any current development in the neighbourhoods, was designed to recall a stone that has been thrown and left intact. A faceted shape of the house, higher towards the main access road and lower to the garden is a result of the long study between required program and the volume.

The windows are of different sizes and appear randomly positioned. Each of them is framing a different view of the surrounding trees. Living room facing south opens up completely thanks to large fully glazed, sliding doors which allows to take a deep plunge outside and rest on the wooden deck terrace. Each room has been designed to accommodate variety of different spatial qualities of the faceted shape of the house.

Used materials are modest and compliment carefully studied volume of the building. Grey brick was chosen as the primary cladding to create monolithic character along with roof which is cladded with titanium zinc steel completing the process of consolidating.

Read more

View image

House in the woods-02-© Juliusz Sokolowski.jpg

View image

House in the woods-01-© Marcin Czechowicz.jpg

View image

House in the woods-03-© Juliusz Sokolowski.jpg

View image

House in the woods-04-© Marcin Czechowicz.jpg

View image

House in the woods-06-© Marcin Czechowicz.jpg

View image

House in the woods-07-© Marcin Czechowicz.jpg

View image

House in the woods-10-© Marcin Czechowicz.jpg

View image

House in the woods-08-© Juliusz Sokolowski.jpg

View image

WEB Dom_w_Jozefowie-041-© Marcin Czechowicz_300dpi.jpg